Daging kambing 5 kilo, bahagian ribs
Coriander powder 100 – 200 g
Cumin powder 100 – 200 g
Lada sulah (white pepper) 100 – 200 g
Lada hitam (black pepper) 100 – 200 g
Rosemary leaves 150g – 200 g
Thyme 150g – 200 g
Oyster sauce 1 botol besar
Kicap masin 100 ml
Kicap manis 200 ml
Madu 1 – 1.5 kg
Cara caranya
Masukkan 1 botol besar oyster sauce (biasanya brand makati) bersama 200ml kicap manis dan 100ml kicap masin Gaulkan sampai mesra Kemudian masukkan lebih kurang 100g coriander, cumin, lada hitam dan lada putih Gaulkan sampai mesra Masukkan pulak rosemary and thyme dalam 50 -100 g atau seikut rasa Rosemary dan thyme nie boleh campur sekali dengan bahan bahan yang terdahulu seperti coriander etc tadi
Sekarang campuran perapan akan menjadi pekat
Kemudian masukkan 1 hingga 1 setengah kilo madu. Gaulkan kemudian perap dalm peti sejuk sekurang2nyer 2 jam. Lagi lama lagi baguih Lepas tu bakar
No comments:
Post a Comment